awards

Het Internationaal Filmfestival Rotterdam is het grootste filmfestival dat gehouden wordt in Nederland. Sinds 1972 vindt het festival jaarlijks plaats. Deelnemende films worden op verschillende plaatsen in de stad vertoond. Uiteraard worden de beste films bekroond met een mooie award. In totaal worden er op het Internationaal Filmfestival in Rotterdam tien verschillende awards vergeven. Het gaat hierbij om de Hivos Tiger Award, de Publieksprijs, MovieZone Award, de Tiger Award voor korte films, Dioraphte Award, FIPRESCI Award, KNF Award, NETPAC Award, Arte France Cinema Award en deEurimages Award. In de onderstaande tekst behandelen wij de winnaars van de afgelopen jaren bij Tiger Award en de Publieksprijs.

Tiger Award

De Tiger Award wordt vanaf het jaar 1994 uitgereikt. De prijs wordt toegekend aan een regisseur die zijn eerst of tweede film uitbrengt. Alleen beginnende regisseurs komen dus in aanmerking voor deze award. Jaarlijks nemen er acht regisseurs deel uit alle delen van de wereld. De prijs bestaat uit een bedrag van 40.000 euro. Daarnaast schenkt de jury 10.000 euro aan een buitengewoon artistieke prestatie. Tot en met 2015 werden er jaarlijks drie winnaars gekozen. Sinds de award door het leven gaat als de Hivos Tiger Award (2016) is dit er nog maar eentje De afgelopen jaren ging de award naar:
– Radio Dreams van BabakJalali (2016)
– Sexy Durga van Sanal KumarSasidharan (2017)
– The WidowedWitch van Cai Chengjie(2018)

box office

Publieksprijs

Naast de prijzen van de jury is er bij het Internationaal Filmfestival Rotterdam natuurlijk ook een publieksprijs. Deze wordt bepaald op basis van het aantal sterren dat bezoekers toekennen aan een film. Uiteraard wordt hiervoor het gemiddelde genomen. De winnaar van de Publieksprijs krijgt een cheque ter waarde van 10.000 euro. Daarnaast betekent het winnen van deze prijs vaak een doorbraak in de Nederlandse filmtheaters. De prijs ging van 2015 tot en met 2018 respectievelijk naar:
– The Dark Horse van James Napier Robertson
– Under sandet van Martin Zandvliet
– Moonlight van Barry Jenkins
– The Guilty van Gustav Möller

Filmfestival in Amsterdam bezoeken

Ga jij een dagje weg naar Amsterdam? Dan kun je hier natuurlijk ook een filmfestival bezoeken. Dit festival heeft echter wel een aanzienlijk kleinere opzet dan die in Rotterdam. Daar staat natuurlijk tegenover dat je in Amsterdam veel meer randactiviteiten hebt. Zo kun je de binnenstad induiken om met filmsterren in Madame Tussaud op de foto te gaan. Daarnaast kun je een fiets huren in Amsterdam en een tocht maken langs de verschillende bioscopen in de stad waar de films vertoond worden. Kortom: een bezoekje aan het filmfestival in Amsterdam is ook zeker de moeite waard.